De zomervakantie is weer voorbij en het gewone dagelijkse leven begint weer.
Hoewel het weer nog steeds zomers kan zijn, is de overgangsperiode naar de donkere koude tijd van het jaar al volop aan de gang.
Deze begint namelijk al in augustus met de oogst van het graan en loopt door tot november.
Dit is wat wij de herfst noemen: de tijd van oogsten en loslaten.
De twee fasen van de herfst
Net als de andere 3 seizoenen, heeft ook de herfst twee fasen.
Het stuk voor de herfstequinox en het stuk daarna.
De eerste periode staat in het teken van oogsten.
Daarna volgt de periode van loslaten.
In de natuur zie je de oogst in al de bessen, het fruit en de noten die de belofte van een nieuwe toekomst in zicht dragen.
Zij vormen het zaad waaruit nieuwe planten, struiken en bomen kunnen ontstaan.
Nadat de zaden zijn verspreidt door de wind, vogels en andere dieren, volgt na de herfstequinox het verkleuren en loslaten van bladeren en het afsterven van bovengrondse delen van veel planten.
Dat wat in de winter niet nodig is en zelfs een gevaar voor het voortbestaan van plant, struik of boom kan betekenen, wordt losgelaten.
En daarin zit weer een mooie spiegel voor ons mensen.
De spiegel van de natuur
Hopelijk heb je in juli/augustus even afstand kunnen nemen van de dagelijkse beslommeringen.
Want als je afstand neemt van de hectiek en alles dat ‘moet’ in het dagelijkse leven, ga je weer voelen wat er werkelijk toe doet in je leven.
Door even helemaal vrij te zijn, merk je weer op dat er dingen zijn waar je eigenlijk geen tijd meer aan wil besteden.
Of je voelt juist waar je meer aandacht en tijd voor zou willen hebben.
Dit is onderdeel van het proces van oogsten.
Oogsten in spirituele zin is niets anders dan kijken naar wat de afgelopen maanden je gebracht hebben.
Welk resultaat heeft dat wat je wel of niet gedaan hebt, wat je wel of niet gezegd hebt of de keuzes die je gemaakt hebt.
Sommige dingen hebben je veel goeds gebracht, andere pakten wellicht anders uit dan je gehoopt had.
Van weer andere dingen heb je veel geleerd terwijl er misschien ook zaken zijn die je alleen maar energie gekost hebben.
Dit alles maakt deel uit van jouw persoonlijke oogst van dit jaar.
En daar kun je lering uit trekken.
Door je oogst goed een eerlijk te bekijken, kun je bepalen hoe je de komende winter je leven en/of je werk wil vormgeven.
Je kunt dan veel makkelijker beslissen waar je mee door wilt gaan en waar je mee wilt stoppen of waar je een begin mee wilt maken.
Hier begint het proces van loslaten wat je niet meer dient.
Daarmee schep je ruimte voor dat waar je wel tijd en aandacht aan wil besteden.
Herfst is voorbereiden op de winter
Met het proces van oogsten en loslaten bereid je jezelf voor op de winter.
Door het afnemen van het licht, heb je in de donkere tijd van het jaar minder energie en meer behoefte aan rust.
In de herfst kun je je daarop voorbereiden door ervoor te zorgen dat je agenda minder vol staat.
Richt je op die dingen die echt belangrijk voor je zijn en die je voeden en energie geven.
Dan kun je straks in de lichte tijd van het jaar weer gezond en vitaal in de versnelling.
Meer over hoe je goed voor jezelf kunt zorgen in de herfst kun je hier lezen.
Mee in het ritme van de herfst
Leven in het ritme van de seizoenen vraagt dat je regelmatig bewust aandacht schenkt aan de natuur en waar jij bent in je leven.
Het vieren van de Jaarfeesten op het Keltische jaarwiel is voor mij een goede steun daarbij.
In het gratis e-boekje over het Keltische jaarwiel en de 8 jaarfeesten maak je kennis met het Keltische jaarwiel en de acht jaarfeesten.
Na een inleiding op het jaarwiel, volgt een korte beschrijving van ieder jaarfeest.
Je kunt het e-boekje hier gratis aanvragen.
Wil je meebewegen met de energie van de herfst in je leven en je werk, bestel dan het e-boekje ‘Leven in het ritme van de herfst’.
In dit e-boekje laat ik je stap voor stap zien hoe je optimaal gebruik maakt van dit prachtige, transformerende seizoen.
Ik wens je een goede voorbereiding op de winter toe deze herfst.
Warme groet, Astrid
PS:
Wil je reageren of heb je vragen naar aanleiding van dit blog, maak dan gebruik van de contactpagina.