In een vrouwenleven zijn er drie grote hormonale en emotionele overgangen die een nieuwe fase in het leven van een vrouw markeren: de eerste menstruatie, een zwangerschap en het stoppen van de menstruatie (de “overgang”). Drie perioden in je leven die je wereld meer of minder op zijn kop zetten en die gepaard kunnen gaan met een heel scala aan emoties en lichamelijke klachten. Ondersteuning van andere vrouwen kunnen deze overgangsfasen een stuk soepeler laten verlopen.
Veranderingen kunnen beangstigend zijn
Bij alle drie de overgangsfasen, spelen hormonale veranderingen een grote rol. Deze hormonale veranderingen hebben invloed op je emoties en op je lichamelijk functioneren. Daarnaast kunnen ook maatschappelijke verwachtingspatronen een grote impact hebben. Hoe dichter je bij jezelf kan blijven en hoe meer je kan vertrouwen op begrip en ondersteuning van je directe omgeving, hoe soepeler je door deze overgangsfasen heen kan gaan.
Iedere nieuwe overgangsfase levert een stuk onzekerheid op en kan soms beangstigend zijn. Je weet dat alles anders wordt, maar hoe en wat precies, dat is vaak niet geheel duidelijk. In onze maatschappij zijn we opgegroeid met het gegeven dat het veilig is als alles hetzelfde blijft. Veranderende omstandigheden worden vaak als beangstigend ervaren, we worden er onzeker van omdat we niet weten wat ons te wachten staat.
Zoveel vrouwen die ik in mijn praktijk begeleid heb tijdens deze overgangsfasen, waren dankbaar voor de ondersteuning en de uitleg die ze van mij kregen. Enkel al het feit dat ze met mij konden uitwisselen over wat ze voelden en ervaarden, was vaak een opluchting voor ze. Zeg eens eerlijk, wanneer heb jij voor het laatst met een vrouw gepraat over wat menstrueren, zwanger zijn of in de overgang zijn voor jou betekent? Ik bedoel niet het klagen over allerlei kleine of grotere klachten, maar wat het echt voor jou betekent. Welke angsten of onzekerheden het met zich meebrengt en hoe je daarmee omgaat?
Als vrouwen ervaringen aan elkaar doorgeven en elkaar ondersteunen, verlopen overgangsprocessen in een vrouwenleven veel soepeler
Ondersteuning en begrip zijn heel belangrijk
Ik zie het belang van begrip en ondersteuning bij onze 18-jarige dochter. Al voor dat zij menstrueerde, heb ik haar meegenomen in wat menstrueren betekent voor een vrouw. Wat er gebeurt in je lijf, hoe de 4 fasen elkaar afwisselen en hoe belangrijk het is dat je goed voor jezelf zorgt. Met de ondersteuning die ze van mij als haar moeder krijgt, zie ik hoe ze van een meisje transformeert in een jonge vrouw die weet wat ze wil en die goed bij zichzelf blijft. Door als oudere vrouw en haar moeder haar te begeleiden en met haar mee te bewegen door dit proces heen, zie ik dat ze weinig last heeft van menstruatiepijnen en heftige emoties. Haar cyclus begint na heeft een mooie regelmaat en ik zie hoe ze op een prachtige natuurlijke manier meebeweegt met haar cyclus ondanks het feit dat de maatschappij bepaalde dingen van haar verwacht. Binnen ons gezin krijgt ze daar de ruimte en de ondersteuning voor, ook van haar vader en haar broer. Waarbij het ook een gegeven is dat menstrueren iets heel normaals en natuurlijks is waar je geen poeha over hoeft te maken.
De functie van een vrouwencirkel
Dit gun ik iedere vrouw, de ondersteuning en het begrip van andere vrouwen. Het kunnen uitwisselen van ervaringen en het delen van kennis is zo belangrijk om bij jezelf te kunnen blijven of om weer bij jezelf te kunnen komen. Het maakt daarbij niet uit of je oud of jong bent, net menstrueert of al in de overgang bent. Juist de ondersteuning van vrouwen in diverse fasen van hun leven, maakt een vrouwencirkel zo mooi. De jongere vrouwen kunnen leren van de ervaringen van de oudere vrouwen. De oudere vrouwen kunnen weer leren van de jongere vrouwen, zoals ik ook weer leer van het proces van onze dochter. In feite levert iedere overgangsfase dezelfde soort onzekerheden op. De ervaringen van andere vrouwen die in een zelfde of een andere fase zitten, kunnen jou ondersteunen in jouw proces. Daarom is voor mij de Natuurlijk vrouw zijn cirkel op facebook zo belangrijk. Daar kunnen vrouwen elkaar ondersteunen en van elkaar leren rond het virtuele vuurtje. Een oeroud gegeven dat ook op deze manier vorm gegeven kan worden. Heb jij je plekje rond het vuurtje nog niet ingenomen, dan nodig ik je van harte uit om dat nu te doen. Meld je aan voor de besloten facebookgroep en voel je welkom en gedragen in de vrouwencirkel van Natuurlijk vrouw zijn.
Heb je wat aan dit artikel gehad en vind je dat meer vrouwen dit moeten weten, geef het dan met liefde door. Graag lees ik in een reactie hieronder of en hoe het jou geholpen heeft.
Warme groet, Astrid